Αντιγράφω το ρεπορτάζ του Γιάννη Γιαννακόπουλου σχετικά με τη χθεσινή παρουσίαση της Β2 φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.
Από τα όσα καταγράφονται γίνεται εμφανές ότι το νομοθέτημα του ’99 σχετικά με την πολεοδόμηση μεγάλων εκτάσεων θα είναι ο εφιάλτης των Λαρισαίων στον αγώνα τους για την προστασία του ελεύθερου χαρακτήρα των τελευταίων αδόμητων μεγάλων εκτάσεων που υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και της ελπίδας μετατροπής τους σε χώρους πράσινης ανάσας για τους Λαρισαίους.
Βεβαίως, θα υπάρξουν και «νουνεχείς» φωνές, τεχνοκρατικού χαρακτήρα, που θα υποστηρίξουν πως με την πρόταση για πολεοδόμηση του 50% των εκτάσεων του ΑΤΑ και ΕΘΙΑΓΕ, βάζουμε-θέλουν δεν θέλουν- στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, του διαλόγου και της απόφασης τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης και Τροφίμων και, άρα, η πόλη θα μπορέσει να πάρει στα χέρια της το υπόλοιπο 50% των εκτάσεων!
Ένας παρατηρητικός αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι ο δρόμος για την «κόλαση» είναι στρωμένος με «καλές προθέσεις».
Διαβάστε το ρεπορτάζ. Σημειώστε εκείνο το «ξενοδοχειακέ μονάδες στο Μεζούρλο». Όχι τίποτε άλλο, αλλά όταν κάποιοι φωνάζαμε ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, και με την πρόφαση των Μεσογειακών Αγώνων, είναι η πολεοδόμηση του Μεζούρλου, η δημοτική αρχή απαντούσε αναφέροντας τα «χιλιάδες» δέντρα που είχε φυτέψει στην περιοχή. Τελικά, φαίνεται πως το Μεζούρλο θα αποτελέσει τη «χαρά» του εργολάβου!!!
«Πολεοδομούνται ΑΤΑ και ΕΘΙΑΓΕ
Γράφει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος
Απόπειρα να διαφανεί το "όραμα" που διέπει (κατά την υπηρεσία) τις επιλογές και τις κατευθύνσεις στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου έκανε η επιτροπή Επίβλεψης της αναθεώρησης στη διάρκεια της παρουσίασης της Β2 φάσης του Γ.Π.Σ. χθες το βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Στις βασικές κατευθύνσεις του οράματος αναφέρθηκε η μετεγκατάσταση των στρατοπέδων με τη λογική του νόμου του '99 για τις μετεγκαταστάσεις, με βάση τον οποίο όμως το 50% των εκτάσεων πολεοδομείται, η πολεοδόμηση του ΕΘΙΑΓΕ με την ίδια λογική, της εξασφάλισης δηλαδή του 50% σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και τις αναπλάσεις των υποβαθμισμένων περιοχών (στρατόπεδα, συνοικία Ν. Σμύρνης) κλπ.
Πιο συγκεκριμένα οι μελετητές προτείνουν την υιοθέτηση της λογικής της μετεγκατάστασης των στρατοπέδων με συγκεκριμένη πρόταση για το στρατόπεδο του ΑΤΑ. Σύμφωνα με τους μελετητές προτείνεται η πολεοδόμηση (με ευθύνη του ΑΤΑ) του 50% του στρατοπέδου, με τη δημιουργία πάρκου στο κέντρο περίπου της σημερινής έκτασης. Επίσης προτείνεται η πολεοδόμηση μέρους εκτάσεων του ΟΣΕ στην περιοχή της Ν. Σμύρνης προκειμένου να αποδοθούν κάποιες εκτάσεις του Οργανισμού για να δοθούν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συνοικία.
Η πρόταση των μελετητών για το ΕΘΙΑΓΕ είναι επίσης η πολεοδόμηση επίσης του 50% ώστε να δημιουργηθούν έσοδα για την απομάκρυνση υπηρεσιών χωρίς αποζημίωση του δήμου. Στην πρόταση περιλαμβάνεται η δημιουργία βοτανικού κήπου, και δύο μουσεία, με τη δημιουργία ταυτόχρονα περιφερειακών ζωνών πράσινου στις εκτάσεις που θα πολεοδομηθούν.
Στις αλλαγές που προήλθαν στην Β2 φάση της μελέτης του ΓΠΣ, όπως τις ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης, ήταν η αναθεώρηση της μείωσης των συντελεστών δόμησης στις υπό ένταξη περιοχές (είχε προταθεί η μείωση κατά 0,10 η οποία απερρίφθη. Επίσης εξαιρέθηκε το Φρούριο από τις περιοχές ανάπλασης, ενώ προβλέφθηκαν χρήσεις για αθλητικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Μεζούρλου.
ΤΕΕ
Στις προτάσεις που κατέθεσε το ΤΕΕ δια του προέδρου του Ντ. Διαμάντου (αφού τόνισε ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική κατεύθυνση σ' όλη τη μελέτη) είπε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η μετεγκατάσταση των βιομηχανικών μονάδων χαμηλής όχλησης στο βόρειο τμήμα της πόλης και στην περιοχή της Γιάννουλης. Ακόμα είπε ότι στις περιοχές που προβλέπονται αναπλάσεις, δεν υπάρχουν κατευθύνσεις για τις χρήσεις του φορέα που θα πολεοδομήσει. Τέλος ο κ. Διαμάντος είπε ότι χωρίς να περιορίζεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο και οι γραμμές του ΟΣΕ, τότε τι είδους ανάπλαση γίνεται στη Νέα Σμύρνη, ενώ επανέλαβε την πρόταση του για υπογειοποίηση των γραμμών αντί για ανισόπεδες διαβάσεις, δίνοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η λύση της υπογειοποίησης είναι φθηνότερη.
ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ
Από την πλευρά της παράταξης "Λαρισαίων Πόλις" η κριτική αφορούσε το γεγονός ότι στις παρατηρήσεις η μελέτη συμπεριέλαβε μόνο τις παρατηρήσεις της δημοτικής αρχής, ενώ ζήτησε επίσης την αποφυγή της κατασκευής ανισόπεδων διαβάσεων. Πρότεινε επίσης την συμπερίληψη στις περιοχές αναπλάσεων των συνοικιών Ιπποκράτη, Παπασταύρου, Λαχανόκηποι, Σουφλάρια, Αγ. Γεώργιο, Χαραυγής και Αγ. Θωμά. Πρότεινε ακόμα η παράταξη μείωση του συντελεστή δόμησης, αύξηση του δείκτη πρασίνου, απομάκρυνση ή υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών, μεταφορά του στρατιωτικού αεροδρομίου. Συνολικά η παράταξη πρότεινε την ανασύνταξη της Β2 φάσης.
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
Από την πλευρά της Δημοτικής Συνεργασίας τονίστηκε ότι οι όποιες χωροταξικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις, δεν είναι ζητήματα που εξαρτώνται μόνο από τον δήμο. Είναι ζητήματα βαθιά πολιτικά, εξαρτώμενα από τις κεντρικές πολιτικές ανάπτυξης της χώρας. "Δεν είναι μόνο τεχνικά προβλήματα, η δυσκολία τους έγκειται στην κοινωνική φύση του προβλήματος που είναι ταξικού χαρακτήρα. Η παράταξη τάχθηκε σαφώς υπέρ των λύσεων που προωθούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και της ικανοποίησης των δικών τους αναγκών. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αλλαγή του τρόπου οικιστικής ανάπτυξης, την αντιμετώπιση της γης σαν πηγή κερδοφορίας και την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανέγερσης φτηνής λαϊκής κατοικίας.
Τέλος η παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία πρότεινε η κατεύθυνση του Γ.Π.Σ. να είναι η ανάπτυξη μιας πόλης μεσαίου μεγέθους, οι επεκτάσεις να γίνονται με φειδώ και να τεκμηριώνονται απόλυτα, να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των αναπλάσεων, να προχωρήσει η μείωση των συντελεστών δόμησης, δημιουργία νέου διοικητικού κέντρου με μεταφορά δημοσίων κτιρίων και να αποφευχθεί η πολεοδόμηση των ελεύθερων χώρων (στρατόπεδα, Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε., αεροδρόμιο, Ο.Σ.Ε. κ.λ.π.).
http://www.kirikas.com.gr/index.php?itemid=975
Επίσης, καταγράφω κι ένα σχόλιο σχετικά με την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών. Έχει τη σημασία του.
«Επιμένει
Επανέλαβε την άποψη ότι η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν τον αστικό ιστό της Λάρισας είναι πιο οικονομική από την κατασκευή των τεσσάρων υπογείων διαβάσεων που προτείνει ο ΟΣΕ (τη μελέτη – κατασκευή των οποίων ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας) ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος, μιλώντας χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή (Θεσσαλία Τηλεόραση). Μάλιστα έδωσε και συγκριτικά στοιχεία, λέγοντας ότι οι τέσσερις υπόγειες διαβάσεις θα κοστίσουν περισσότερο από 70 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που η υπογειοποίηση 3,5 χιλιομέτρων στην Αθήνα στοίχισε περίπου 84 εκατ. ευρώ, ενώ τα 4,5 χιλιόμετρα του Πλαταμώνα (με γεφύρια και οδοποιία) στοίχισαν περίπου 130 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, επειδή ακριβώς πρόκειται για έργο περιβαλλοντικό (με την έννοια της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος) ο κ. Διαμάντος υποστηρίζει ότι η χρηματοδότησή του μπορεί επίσης να ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ.
Μ’ αυτά τα δεδομένα, μήπως πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα της συγκριτικής μελέτης για την υπογειοποίηση, τουλάχιστον; Γιαν»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου