Τα διάβασα, μου άρεσαν και τα καταγράφω. Όπως πάντα, καταγράφω και την πηγή. Γιατί, μπορεί η «πειρατεία» να σκοτώνει τη μουσική, η λογοκλοπή, όμως, σκοτώνει το μυαλό.
«Κερκόπορτα για άρση μονιμότητας
Οι αορίστου χρόνου θα έχουν βαθμολογική εξέλιξη όπως οι μόνιμοι. Θα αναθεωρηθεί το σχετικό άρθρο στο Σύνταγμα
«Κερκόπορτα» για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση με «πολιορκητικό κριό» τη διοικητική «αποκατάσταση» των υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Χθες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει τον Ιούνιο σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατοχυρώνει τη δυνατότητα ιεραρχικής ανέλιξης των υπαλλήλων που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου - νομοθετική πρωτοβουλία την οποία είναι διατεθειμένος να φέρει σε πέρας ακόμη κι αν χρειαστεί, όπως δήλωσε, να θέσει υπό αναθεώρηση το άρθρο 103 του Συντάγματος για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων: «Η ΝΔ έχει προτείνει -και συζητείται αυτήν τη στιγμή- σχετική αναθεώρηση του άρθρου 103. Θέλω να ελπίζω ότι και οι δυνάμεις της Αριστεράς, που συμμετέχουν στην αναθεώρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτής της πρότασης και θα έχουμε και το συνταγματικό υπόβαθρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος
Το νέο σχέδιο νόμου αναμένεται ότι θα ανατρέψει σταδιακά τους σημερινούς συσχετισμούς των υπηρετούντων και θα λειτουργήσει ως «προάγγελος» για μια σειρά γενικότερων αλλαγών στο Δημόσιο. Αυτήν τη στιγμή στην κατηγορία των αορίστου χρόνου εμπίπτουν περισσότεροι από 100.000 υπάλληλοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, ενώ οι μόνιμοι αριθμούν μία δεξαμενή 320.000 υπαλλήλων. Αν ξεπεραστεί ο συνταγματικός «σκόπελος» και κατοχυρωθεί τυπικά το δικαίωμα των αορίστου χρόνου στην ανέλιξη, το τακτικό προσωπικό θα μειωθεί, καθώς δεν θα απαιτείται πλέον η μονιμότητα για να λειτουργήσει η δημοσιοϋπαλληλική βαθμίδα.
Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Παυλόπουλου, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη συμμετοχή των αορίστου χρόνου στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία θα αφορά το προσωπικό όλων των φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, περιφέρειες, αυτοτελείς ή ανεξάρτητες αρχές, ΝΠΔΔ, δήμοι και νομαρχίες) και θα παρέχει «δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης αντίστοιχης με αυτήν που προβλέπεται στον Υπαλληλικό Κώδικα για τους μονίμους υπαλλήλους».
Η εξέλιξη των αορίστου χρόνου στην ιεραρχία, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, θα φτάνει έως τον βαθμό του διευθυντή.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Αυθαίρετες απολύσεις - προσλήψεις ωρομισθίων
Η διοικητική «αποκατάσταση» των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, μέσα από τη συμμετοχή τους στις κρίσεις, εμπίπτει στο πλαίσιο ενός γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού για την πλήρη αναμόρφωση του Δημοσίου.
Οι βασικοί άξονες των «μεταρρυθμίσεων», που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την «επανίδρυση Νο 2», ανατρέπουν ακόμη και τις πιο παγιωμένες σταθερές. Και αποσκοπούν στη «μετάλλαξη» των φορέων του στενού δημόσιου τομέα σε επιχειρήσεις εξειδικευμένων καθηκόντων, στη σταδιακή απεμπλοκή του ΑΣΕΠ από το πεδίο επιλογής προσωπικού με την καθιέρωση της δοκιμαστικής περιόδου των υποψηφίων προς πρόσληψη, όπως ισχύει στις ΔΕΚΟ, και στη νομιμοποίηση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας με τη διεύρυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έργου και την επέκταση των ωρομίσθιων και γενικότερα μη μόνιμων υπαλλήλων.
Δεν είναι τυχαίο ότι υπηρεσιακός παράγοντας, ο οποίος γνωρίζει τις κατευθύνσεις του κυβερνητικού εγχειρήματος για την «αναδιάρθρωση» του Δημοσίου, ανέφερε στο «Εθνος» ότι «στόχος των αλλαγών που θα επιχειρηθούν είναι να καταστεί ο δημόσιος τομέας το ίδιο αποτελεσματικός, όσο και ο ιδιωτικός».
Πάντως η αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στο Δημόσιο ανοίγει, έστω έμμεσα, και θέμα αυθαίρετων απολύσεων. Ενας μόνιμος υπάλληλος απολύεται μόνο αν καταργηθεί η θέση του ή υποπέσει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Αντίθετα ο αορίστου χρόνου απολύεται για οποιονδήποτε «σπουδαίο λόγο», όποιος και αν είναι αυτός...
Παράλληλα στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την «αναμόρφωση» του Δημοσίου, εξετάζεται σοβαρά να αυξηθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου και να επεκταθεί ο θεσμός των ωρομίσθιων. Ο στόχος είναι να μετεξελιχθεί το Δημόσιο σε εργοδότη ιδιωτικής επιχείρησης, εκμεταλλευόμενο τις «διευκολύνσεις» που παρέχουν οι ευέλικτες ή ελαστικές εργασιακές σχέσεις (διακοπή συμβάσεων χωρίς την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων, προσλήψεις με βασικό κριτήριο τις παροδικές ανάγκες, μη σταθερά ωράρια κ.λπ.).
Το «μεταρρυθμιστικό» πακέτο της κυβέρνησης για το Δημόσιο περιλαμβάνει επίσης τη σταδιακή αποσύνδεση του ΑΣΕΠ από τις διαδικασίες προσλήψεων και τη μεταβίβαση αυτής της ευθύνης, κατά ένα πολύ σημαντικό μέρος, στους ίδιους τους φορείς, όπως συμβαίνει στις ΔΕΚΟ. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις ΔΕΚΟ διανύουν δοκιμαστική περίοδο, στη λήξη της οποίας κρίνονται από επιτροπή του φορέα αν πληρούν ή όχι τις προϋποθέσεις για να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Ηλίας Βρεττάκος, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ
Καταργούν το ίδιο το Σύνταγμα
«Η κυβέρνηση αφού απέτυχε, χάρη στους αγώνες κυρίως της νεολαίας, να περάσει τη συντηρητική συνταγματική αναθεώρηση και μεταξύ άλλων να καταργήσει και τη μονιμότητα στο Δημόσιο, προσπαθεί τώρα με νομοθετικές παρεμβάσεις να καταργήσει το ίδιο το Σύνταγμα. Ετσι, με πρόσχημα την εξέλιξη των αορίστου χρόνου, εξαγγέλλει παρεμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα για στελέχωση των θέσεων προϊσταμένων του Δημοσίου, ακόμη και διευθυντών από συμβασιούχους αορίστου χρόνου».
Ηλίας Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας ΑΔΕΔΥ
100.000 βρίσκονται σε ομηρεία
«Κανείς δεν δικαιούται να γυρίζει την πλάτη σε 100.000 κόσμο, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι σε ομηρεία. Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου βρίσκονται καθηλωμένοι. Αδικούνται, γιατί, ενώ διαθέτουν τα προσόντα άλλων συναδέλφων τους, δεν έχουν δικαίωμα ανέλιξης στην ιεραρχία, η οποία αποφέρει και καλύτερες οικονομικές απολαβές. Αλλά και οι υπηρεσίες αδικούνται που δεν αξιοποιούν προσοντούχους υπαλλήλους. Πάντως το θέμα της αποκατάστασής τους αντιμετωπίζεται χωρίς την τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=972402»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου